The Newspaper of Bulgarian Society
Hattrick News®
 
Picture
Още миналата седмица се срещнахме с Цецку да разкаже за случващото се в лагера на родните национали. Той бе така словохотлив и доброжелателен да откликне на всеки въпрос, че едва успяхме да укротим желанието си, да задаваме питанки към своя събеседник. Ето какво разказа той около трикольорите :

Е тренер, България за една нощ постигна 2 успеха - победа, въпреки че дойде изключително трудно с 3:2 над Мозамбик и победа над критиците, които отреждаха 3-то място в групата като таван за твоите възможности. Как би коментирал изречените от мен думи ?
Здрваей Кольо. Радвам се, че се засичаме по радостни поводи. Първо предвид важната победа над Йордания предния кръг, мисля че бяхме си осигурили класирането на 99.9% и просто победата над Мозамбик потвърди и математически резултата. Аз не играя да се докажа пред 2-3 човека, които не вярват в мен. Играя за България и затова ние да вървим напред и да гледаме всички към една цел - а именно все някога да се окичим със златото.
Смели мечти, но макар и клиширано, знаем, че "съдбата обича смелите", това ли прати "твоята" България на Световно ?
Това което прати "моята България на Световно" беше от една страна добрата работа от предния мандат на Иво и поставянето ни в първа урна, от което следва по-добър жребий и от друга страна доброто управление на духа и перфектното разузнаване на отборите от моя страна и екипа. Може би ще звучи нескромно, но от 13 мача и 13-те не ме изненадоха как ще ми играят, независимо че не сме в момента с пълния комплект от точки.
Така или иначе България не победи нито един от първоначалните фаворити в групата (Египет и Русия)? Ще се промени ли това последния кръг или и двете страни ще си изиграем приятелски "ПИК" ?
И въпреки лекото настроение за този мач - ще се борим ли за победа в Москва ?
Както написах и преди Мозамбик, в момента не играем основно за победа, а учим с  момчетата различни схеми на игра, че само 2-5-3 им е в главата :) Всичко може да стане на футболния терен, но последният мач определено не сме фаворити.
Достигането на финалите приема ли се като таван за постигане на цели или амбициите ти се простират достатъчно далеч ? Казват, че апетита идва с яденето, можем ли да извървим пътя до край и напишем нова приказка, след страхотната поезия, която остана след Иво ?
Хм :) Някои си мислеха, че тавана ми е 3 място та защо да не ги изненадам още повече ?:) Зависи от много фактори естествено. Група, форма, ранди. Все още фаворитите са едни и същи и няма да се заменят скоро - Германия, Аржентина, Швеция, Франция, но един отбор като Чили взе титлата (а този мандат ще отпадне още в първите групи) миналото световно, та защо да не си помечтаем :) Играем мач за мач и каквото стане. Основната цел беше да се минат първите групи. Сега основната цел е да си починат играчите 1 седмица и да започват приятелските срещи. После основната цел ще бъде минаване на вторите групи и така нататък до финала :)
Ясно е, че мачът с Русия не е задължителен, факт е, че приключихме с класирането си - във основната схема на световното сме. Имаме амбиции да се представим оптимално предвид фактори, независещи от нас - до тук всичко е просто и ясно - обаче нека се насочим малко извън мачовете и поговорим за отбора - Как върви подготвянето на играчите, които ще бъдат решаващи за следващата фаза ? Там нещата случиха ли се по план и трябва ли да благодарим на СКАУТ-екипа, за онова което вършат ? Има ли България достатъчно добри кадри, които да предложи на своя селекционер ?
Всеки следващ треньор ще има все по-добър и по-добър отбор. Ще може и да си избира между двама играчи и вероятно формата ще решава тези дилеми. Дори мисля че и проблема със статика решихме и за следващия мандат. Така че вървим в правилна посока, за което мога да изкажа благодарности на Скаут-екипа. Единствения проблем ще си останат дф-тата и за следващия мандат вероятно, но това си е основно мое мнение, не на всички :) (тез тройните дф-та, които аз бих ги ползвал няма да ги има имам предвид)
Забелязвам, че различието в мненията за защитните нападатели остават. Смяташ ли, че успя да промениш нещо в цялостната концепция за национални гарнитури - отбор, форум, свят - общност ? Вярваш ли, че оставяш някаква лична, индивидуално следа в историята на този отбор, нещо с което ще те помнят след мандата ти - както всички помнят Гелу с 3-4-3, Иво с непредвидимото 2-5-3, Льольото с неговата алжирка, Малинов с изграждането на първия боеспособен отбор - смяташ ли, че ти ще имаш своята роля в историята на този отбор ?
Надявам се да ме помнят с това, че толкова им доскуча на хората от това, че бием, че дори и в темите вече толкова не се пише :) Надявам се да ме помнят и с това, че защитните нападатели трябва да са с по 3 умения, а не 2. Надявам се и да изляза от сянката на Иво Стоянов (вероятно някои си мислят, че са ме избрали на негов гръб, защото бях част от един от най-успешните екипи). Разбира се надявам се да ме помнят като първият мениджър, достигнал финал на световно първенство, но затова има време :)
Имаш ли поставена цел да изпробваш нещо, което имаш на ум през предстоящите приятелски мачове ? (или може би още срещу Русия ?) Какво искаш да кажеш на запалянковците за периода до началото на Световното ?
Имам идея за Русия, вероятно няма да се промени, така че тактиката се знае, изпълнителите ще са по слаби откъм тактика, заради извадените играчи, така че не очаквам да сработи. Ще им кажа да пият много бира и да се наслаждават на европейското първенство.
За съжаление ми се налага да пътувам, така че в края на нашето интеревю искам да кажа на критиците, да не се обаждат само, когато падаме и търсят под вола теле, а ако искат да помагат на националния, да покажат и градивна критика и да са по активни, дори и когато бием :) Ииии специално за льоли (надявам се да го прочете), че 4-4-2-то сработи, което толкова беше странно за него.

Над интервюто се потруди Кольо Колев



Leave a Reply.


Hattrick News® Hattrick News® 2011